„Трчањето значи постојано надминување, а тоа е исто така и пораката на нашиот внатрешен живот.“ - Шри Чинмој

Шри Чинмој

ШРИ ЧИНМОЈ МАРАТОН ТИМ

Цврсто верувајќи во неоходноста од физичкото здравје, Шри Чинмој не само што ги помогна првите маратони и ултрамаратони, туку и самиот учествуваше во многу такви настани.

Инспирирани од верувањето на Шри Чинмој во неограничените потенцијали на човекот, стотици и илјадници учесници ги надминале своите граници и го откриле својот потенцијал преку трките на тимот. Инспирирани од посветеноста на Шри Чинмој на долгите трки, во 70-тите години беше основан „Шри Чинмој Маратон Тим“ со цел да се промовира здравјето преку трчање. Од тогаш тимот одржал илјадници трки, од сениорски атлетски натпревари до маратони и повеќе дневни трки, вклучувајќи ја и најдолгата трка во светот на 3100 милји.

Во Македонија, „Шри Чинмој Маратон Тим“ постои од 1990 година во рамките на здружението на граѓани „Центар Шри Чинмој“. Од 1997 година се формира како посебно спортско здружение - атлетски клуб.

Денес „Шри Чинмој Маратон Тим“ е член на Атлетската Федерација на Македонија и активно учествува со сопствена организација на маратонски и улични трки како и со ко-организација на заеднички спортски настани.

„Шри Чинмој Маратон Тим“ активно соработува со МОК, Сојуз на спортови на град Скопје и на Македонија како и со други спортски здруженија.

Од страна на Македонскиот Олимписки Комитет, како израз на признание за неговиот посебен придонес во развојот на спорот, на Шри Чинмој му беше доделена Олимписка награда насловена: „Древен дух на Олимпизмот“. Признанието му беше доделено на трката за Мајка Тереза која се одржа при неговата посета на Македонија на 15-ти и 16-ти октомври 2003 година, по покана од трагично загинатиот македонски претседател Борис Трајковски.

Посебниот придонес во македонскиот спорт и атлетиката „Шри Чинмој Маратон Тим“ во Македонија го дава со настапот на свои маратонци на разни трки кои за прв пат имаат поставено македонски рекорди во повеќе ултрамаратонските трки.

„Физичкото и духовното мора да одат заедно. Тие не може да бидат одвоени.“ – Шри Чинмој

Повеќе за Шри Чинмој